saya blOgger SABAH !

Assalamualaikum dann selamat malam semuaa .

yOyOyOo . wassup.wassup ?? agak BERsemangat kOnOnnya sebab buat pertama kalinya jOin cOntest selama BERblOgging neyh . masa berblOgwalking hari siang tadi , TERnampak entri tentang cOntest neyh dari sOrang kwn blOgger jgk . tetiba BERsemangat mOk jOin sama ! mcuba naseb kOnOnnya lagii . HEHEE sapa tau kan , tuah ayam nampak d'kaki tuah manusia , haaa sapa yang tau kan?? kan?? kann?? waulahua'alamm . tapii , dsebabkan ada masalah prOblem yang tidak dapat d'elakkan , TERlambat sudaa mengSUBMIT penyertaan ! kecewaa dbuatnya . hurrmmm . tapi , kena cuba try test jugakk lar. better LATE than NEVER .

bha , neyh cOntest sebenarnya dari BlOg Pilihan Malaysia . eksklusif u'oOllss ! sapa yang CEPAT , dia yang DAPAT ! HUHUU sapa.sapa yang mOk jOin juz klik dkt bpm tue .

Tuan empunya kepada blOg neyhh, Chie'lL [ bunyi.nya chill ! bukan chi'il atau chel . :p ] . berstatus SINGLE tapi NOT avaiable HEHEE tapi tidak mengapa sebab kamu'Orang tetap bley BERhubung dengan saya melalui laman Facebook ataupOwn Formspring . bley hantar emel jugakk . tetapi , sbarang emel ataupOwn kOmen yang berbentuk peribadi , tidakk akan dlayann . HUHUUU ((; dan masih belajar dkt UNIMAS , Sarawak . BERasal dari Daerah KUNAK dan skarang neyh tinggal a.k.a menetap d KAMPUNG JAYA BARU, KUNAK . tanah tumpah darahku , kebanggaanku . hOoyeaahh ! ;DD

Apa yang paling syiOk atau menarik dkt KUNAK neyh , stiap hari hujung minggu ataupOwn hari ahad , mesti ada "PASAR MINGGU" perhaps tempat.tempat laen pOwn ada , cuma dekat sini , "bundle"nya agak meriah dan barangan yang djual murah.murah (da nama pOwn 'bundle' kann . ;D ). slain tue , dsini ada kawasan rekreasi air terjun , Pusat Sejadi Madai yang terletak d Madai Kunak . TERdapat jugak kawasan kOlam air panas sebab adanya Gunung Berapi yang tidak aktif d Ladang MOstyn Kunak . Makanan etnik suku kaum BAJAU , SULUK , BUGIS dann lain.lain jugak mudah ddapati dsini . apa lagi makanan laut yang sememangnya TERkenal dekat Negeri dibawah Bayu neyh . sebut saja ikan kering?? ikan basah ?? smuanya dhujung jari wOo . tinggal tunjuk.tunjuk jak bhaa . ((; Gunung Kinabalu tidak mungkin dLUPAkan . Kolam Air Panas Poring , Taman Negara Tunku Abdul Rahman , Teh Sabah , Simpang Mengayau , Bunga Rafflesia dan banyakk lagiii untuk dterOkaii . well , saya bangga jadi blOgger SABAHan ! ee'hakkk ! adiOse .

^^

Imaginasi dhadiahkan seekOr HAIWAN


Buat gurl.gurl dluar sana , pekata meyh cuba try test pilih slh satu haiwan feberet kOrg .
tapi , sblm tue , kOrg perlu BERimaginasi TERlbh dhlu seOlah.Olah kOrg b'ada dlm sbuah hutan yg luas . den , dkt ctue kOrg bjumpa dgn bbrapa Org yg meng.Offer.kn seekOr haiwan utk dbawa pulang . haiwan apakah yg mjadi plhn kOrg ?? bdasarkn pilihan tsebut slh seekOr haiwan tsebut akan mnunjukkan ciri.ciri lelaki idaman kOrg . letz chekidOut ! zaassss`

ZIRAFAH
lelaki yg mjadi ciri.ciri idaman kOrg adlh jenis yg penyabar + sanggup bkOrban apa saja utk kOrg . wlupn kOrg x pasti utk mjadikn c'dia kkasih , kOrg tetap mau c'dia mnunggu kOrg x'kira brpa lama skali pOwn . wahhh ! tinggi.nyee pmintaan . malah , c'dia jga barus bsabar dgn c'kap kOrg yg suka m'uji kesetiaan ssbuah chenta . plg penting , c'dia perlu ad ciri.ciri rOmantik + snantiasa menenangkn prasaan kOrg dkala susah . fuhh .

SINGA
ciri.ciri lelaki idaman kOrg adlh tegas + bpendirian tetap . c'dia jga msti lar sOrg yg suka bterus.trg + berani mnyatakan hasratny utk mmiliki chenta kOrg . bukan jns yg malu.malu kuceng . dgn kberaniaany mbuatkn kOrg snantiasa brasa slamat + selesa jika bdamping dgnnya .

ULAR
pilihan kOrg mnunjukkan bhawa kOrg gemar pd lelaki yg bsifat pdiam + misteri . jenis llki yg susah utk ddekati maupOwn m'tahui prasaanny thadap kOrg . kira mcabar lar utk d'tekell neyh . lagii susah utk ddekati , lagi mudah mbuatkn kOrg jatuh chenta padany . ;))

MONYET
llaki yg mjadi pilihan kOrg neyh adlh jns yg bfikiran kreatif . snantiasa mpunyai idea baharu utk mnyelesaikn mslh prOblem dlm hdpnya .c'dia jga msti lar sOrg yg klakar + pndai mhiburkan hati kOrg . jika kOrg mrajuk , c'dia harus mgunakan taktik.taktik b'unsur lawak jenaka utk mmujuk kOrg .

* sO , ap plhn kOrg ?? zirafah ?? singa ?? ular ?? ataupn mOnyet ?? ahaa , plhn dtangan ANDA ! jari jadi juri . chewaahhh ! hepi chOosing peeps . ;DD

Meyh pilih nOmbOr GANJIL

Assalamualaikum dan slm sjhtera buat smuaa . ,

Lama jgk x mengHUPDATE blOg neyh . well , pretty bz dgn aktvti len . * chaee , ayat mcm bz SANGATT lar kannn . juz dtg mlwat den usha blOg len.lenn sma . dann baru semalam dOk usha tkr layOut plak ! pening bebenO nk plh yg mna satu kann den atlast , INI lar hslny ! HUHUU ((;
Baek lar , entri kali adlh ttg kuiz aka "brain frizz" xclusif dr UTOPIA guyz ! well , im utOpian u knOe . ahakkxx ! cambez jerrr kn ?! sO , pekata kt usha sama.sama ! ;DD

*************************************************


Ingin mtahui ciri psOnaliti mlalui nOmbOr ??
dkt bwh neyh ada dsenaraikn bberapa nOmbOr ganjil . ap yg perlu hangpa buat adlh memilih slh satu nOmbOr tsebut utk m'tahui rahsia psOnaliti hangpa dgn lbh TERperinci lagii . sO , ap lagii , jOm pilih slh satu drpd nOmbOr ganjil dkt bwh neyh . zasss !

TIGA
yg mmilih nOmbOr 3 dkenali sbgai Da Achiever . punya misi yg tinggi utk bjaya + bkn jenis yg mdh bputus asa . pintar lagi bjaksana . wlu ssukar mna mslh prOblem tue , kOrg bijak mnyelesaiknnya . kOrg jgk sOrg yg suka bgaul dgn Org ramai + jgk mmiliki pnampilan yg menarik ! c'kap kOrg yg snantiasa bfikiran +ve mbuatkn ramai yg mnyanjungi kOrg bahkan mjadikan kOrg sbgai IDOLA ! wahh , bangga kOrg skejap yerrr . ;DD

LIMA
dgambarkn sbgai Da InvestigatOr . mpunyai IQ yg tinggi yg bley mnyelesaikn mslh prOblem yg besar2 . malah mpunyai prsaan ingin.tahu yg kuat namun pndai mnyimpan rahsia . kOrg jgk d'anggap sOrg yg inOvatif aka suka mcari idea2 baru utk mhasilkn kerja yg lbh baik . suka mbaca + mhbskn masa dgn aktiviti2 yg BERpekdah . namun , adakalny kOrg suka buat hal sndiri yg mnimbulkn anggapan dlm klgn kengkawan bhwa kOrg neyh x suka BERcampur/BErgaul .

TUJUH
Klu kOrg pilih yg neyh maknyany kOrg merupakan sOrg Da Enthusiast . bsemangat tinggi + lasak Orgnya . suka bserOnOk TERutamany aktivit2 yg adventurOus . sntiasa ceria aka hepi gO lucky wlupn dlanda mslh prOblem . mpunyai impian yg tinggi utk bjaya + bkebOlehan utk mlakukan tugas2 yg mcabar . cuma kkurangan kOrg neyh , mpunyai prasaan curiga yg tinggi ++ pada kkasih ! ckap kOrg neyh bley mdatangkan tekanan pd Org len .

SEMBILAN
Dikenali sbgai Da Peacemaker gituu . peramah Orgnya + x suka cari gadO . malah kOrg jgk x kesah bkawan maupOwn mnrima sapa saja yg mau bkawan dgn kOrg . klu ada dlm klgn kengkawn kOrg yg bgaduh @ bikin Onar , kOrg lar yg akan mleraikn psengketaan tue . chaee , peacemaker lar katakan ! c'fat cOol mbuatkn ramai yg selesa mdampingi kOrg .

* well , yg baik kita jadikan TELADAN dan yg buruk kita PENGAJARAN .
have a nice dayy peepss ! cheers . ^^

l.o.v.e




L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very-very extraordinary, and
E is even more than anyone that you’re adore

Lurve is Ol dat I can give tO yOu
Lurve is more den juz a game fOe dO
Lurve was made fOe me n yOu .

p/s: EVERYday ily ! :*

"Tabarruj"


Assalamualaikum semua .,
smOga kt sntiasa b'ada dlm rahmat + limpahan kasih+sygNYA . insyaALLAH .
baek lar, entri kali neyh bkisar ttg FACEBOOK aka FB ! ahaa , knpOm lar smuaa yg ad dluar sana tue xsah klu x'mmlki akaun fb kn??kn??kn?? smpaikn klu stiap kali On9 jerr knpOm x'mng tgn dbuatny . HUHUU me , myself OsO x'krg hbtnya . HEHEE asl On9 jak , fb ! asal fb jak , On9 ! HOHOHOO . itu lar kGILAan msyrkt masa kini ! haa , bcrta ttg kgilaan fb.ing neyh , kt kena b'ingt jgk ! stiap "hal" tue msg.msg ad kBAIKn vs kBURUKanny tsndri . anyway , hepi read.ing peeps !

*************************************************************

Facebook merupakan laman sosial kegilaan ramai buat masa kini. Cukup aneh untuk berjumpa dengan seseorang yang tidak mempunyai sekurang-kurangnya sebuah akaun facebook. Namun di sebalik penggunaan facebook ini, tanpa kita sedari pelbagai dosa berlaku di kalangan pengguna. Ustaz Zaharudin ada mengulas mengenai dosa-dosa & facebook, bagaimanapun saya ingin menfokuskan pada salah satu point yang diberi beliau iaitu 'terlebih gambar'. Sikap suka menunjuk-nunjuk gambar boleh dikaitkan dengan tabarruj, iaitu suatu dosa yang dianggap remeh oleh masyarakat kita.

Apakah itu tabarruj? Suatu persoalan yang perlu dihurai lanjut.
TABARRUJ ialah mendedahkan kecantikan rupa paras sama ada kecantikan itu di bahagian muka atau di anggota-anggota badan yang lain. Al-Bukhari rahmatullah 'alaihi ada berkata: “tabarruj, iaitu seorang wanita yang memperlihatkan kecantikan rupa parasnya”. Untuk menjaga masyarakat daripada bahaya pendedahan ‘aurat dan disamping menjaga kehormatan wanita dari sebarang pencerobohan, maka dengan yang demikian Allah melarang setiap wanita yang berakal lagi telah baligh dari bertabarruj. Allah s.w.t telah berfirman dalam surah an-Nur ayat 31 yang bermaksud: “Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang bisa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan jangan menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, putera-putera lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang ‘aurat wanita. Dan jangalah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” Dengan ini jelas bahawa sebarang corak perhiasan di anggota badan atau di pakaian, adalah boleh membawa fitnah.

Dengan inilah Allah melarang bermake-up. Larangan seperti ini hanya sanggup ditaati oleh wanita-wanita yang beriman sahaja kerana takut kepada kemurkaan Allah dan seksaan dari-NYA. Berikut pula mari kita renungi firman Allah khasnya yang ditujukan kepada isteri-isteri Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Hai isteri-isteri Nabi(a.s), kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kau bertaqwa. Kerana itu janganlah kamu terlalu lunak dalam bicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada perasaan serong di dalam hatinya, tetapi ucaplah perkataan yang baik.” (Al-ahzab: 32) Daripada ayat ini dapatlah difahamkan bahawa suara lemah lembut adalah sebahagian daripada ‘aurat wanita juga. Kembali lagi kita kepada jenis alat-alat make-up. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Andainya wanita keluar dari rumah serta memakai bau-bauan, maka dia sudah dianggap melakukan perzinaan” Penggunaan wangi-wangian sembur atau jenis jenis bauan bagi kaum wanita diwaktu keluar dari rumah adalah dilarang, kerana syari’at Islam, apabila melarang perzinaan, maka segala sumber-sumber dan ciri-ciri yang membawa kepada perbuatan keji tadi semuanya juga dilarang. Ummu salamah ada menceritakan, maksudnya begini:“ Asma’ binti Abu Bakar telah menziarahi Rasulullah s.a.w pada suatu hari dengan pakaian yang nipis. Lantas Rasulullah s.a.w menasihatinya dengan bersabda yang maksudnya :“ Wahai Asma’, sesungguhnya seseorang gadis yang telah berhaidh (baligh), tidak harus baginya menzahirkan anggota badan, kecuali ini dan ini.” Ketika itu, Rasulullah s.a.w mengisyaratkan kepada muka dan kedua tapak tangan.

Sekarang kita khususkan konsep tabarruj ke dalam penggunaan facebook. Jenguklah sebentar ke laman facebook dan lihatlah bertapa ramai muslimah tanpa segan silu meletakkan gambar-gambar memperlihatkan kecantikan masing-masing dengan pelbagai aksi. Macam-macam gaya ditunjukkan, ada yang menunjukkan peace, ada yang membeliakkan mata, memuncungkan mulut dan sebagainya. Apabila ditanya apakah motif memperlihatkan gambar sedemikian rupa? Rata-rata akan menjawab sekadar berkongsi kegembiraan, pengalaman dan sebagainya. Namun tidakkah dapat kita berfikir sejenak, memperlihatkan gambar tersebut boleh mendatangkan pelbagai respon dan persepsi ramai. Terutamanya kepada kaum berlawanan, gambar tersebut dapat mendatangkan keghairahan. Jikalah kaum hawa mengetahui apakah kaum adam berkata sesama sendiri mengenai gambar tersebut, nescaya mereka tidak akan meletak gambar sedemikian rupa lagi!

Islam merupakan agama yang menghendaki kita bersederhana. Janganlah berlebih-lebihan meletak gambar, seolah-olah saling berlawan siapakah memiliki paling banyak gambar. Jika tersangat beringinan untuk menunjukkan wajah diri sebagai pengenalan diri, cukuplah sekadar meletak satu gambar dengan syarat gambar tersebut tanpa aksi-aksi tertentu yang mampu menarik perhatian orang luar. Mudah-mudahan kita mampu melawat sifat ingin menunjuk-nunjuk ini. Nah...mulalah berubah. Anda mampu untuk mengatasi penyakit ini!

waulahua'lam . .
renung.renungkn + slmt b'amal . ^^

*anOnymOus

kalau ppuan TAK TAHU mmasak ...

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati!
"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara.
Maka jawablah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja.
Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.
''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.
''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya.

Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.
"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain. Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?
Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

"Isu" ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.
Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!?

p/s: buat hinchek.hinchek dluar sana , smOga anda TERgOlOng dlm klgn mrka.mrka yg slayaknya mjadi IMAM+KETUA dlm kluarga . insyaALLAH . jadikn stiap klebihan dann kkurangan itu sbgai salah1 plgkap ant. kita + jg psgn kita . ^^
renung.renungkan DANN slmt BERamal .
*anOnymOus